Belangrijk: een volledig vernieuwde en volledig webgebaseerde versie van de Trektelmodule is te vinden via deze link. Deze pagina blijft nog bestaan voor wie de eerste versie met Powerpointbestanden verkiest.
Bij het trektellen vormen de herkenning van roepjes en de vluchtkenmerken de basis voor de uiteindelijke determinatie van een meestal snel voorbij vliegende vogel en waarschijnlijk schrikt dit velen af. Het lijkt (te) moeilijk te zijn. Toch zijn dit zaken die perfect te leren zijn. Op het internet vind je mits een beetje zoekwerk een veelheid aan info: vluchtroepjes kan je terugvinden op Xeno-Canto en de vluchtkenmerken met foto’s zijn bijvoorbeeld terug te vinden op Trektellen.nl. Deze info staat zeer verspreid en nergens heb je zo … alles bij elkaar. Misschien dat ook daarom al velen afhaken. Iedereen heeft in onze jachtige maatschappij immers tijd te kort. Daarom waagde onze trektelcoördinator Gert Vandezande een poging om al deze gegevens te bundelen in één enkele tool: “Trektellen – herkenning en roepjes″.
Het is een interactieve en zelfsturende Powerpoint geworden met twee delen: een studieniveau en een reeks testniveaus. In het studieniveau leer je enerzijds aan de hand van een reeks foto’s en bijgevoegde commentaren de belangrijkste vluchtkenmerken van een 45-tal trekvogels en anderzijds de typische vlucht- en contactroepjes, aangevuld met het doortrekpatroon (voor het najaar). Naast dit studieniveau is er ook een module testniveaus waarin je al spelenderwijs je kennis kan testen in een aantal levels met verschillende moeilijkheidsgraad.
Deze tool heeft in eerste instantie als doel de drempel voor beginners te verlagen, maar kan ook door de meer ervaren trekteller gebruikt worden als een soort van opfrissing vlak voor de start van het nieuwe seizoen.
Je kan deze tool hieronder gratis downloaden. Eens deze basiskennis onder de knie, gecombineerd met de hulp van ervaren tellers op de trektelposten in het veld, zal je merken dat trektellen helemaal niet zo moeilijk is en een enorm spannende, uitdagende en voldoening gevende bezigheid kan zijn.
Download
Deze tool bestaat uit een reeks aan elkaar gelinkte Powerpoints, die in totaal iets minder dan 2 gigabyte schijfruimte in beslag nemen. Volg volgende instructies om het downloaden tot een goed einde te brengen:
- Download alle 33 bestanden door één voor één op onderstaande links te klikken. Voor de meeste bestanden zal een nieuw tabblad verschijnen met de melding dat het bestand niet gecontroleerd kan worden op virussen omwille van de bestandsgrootte. Klik op deze pagina op “Toch downloaden” en ga vervolgens door met het downloaden van de andere bestanden. Het downloaden van de verschillende bestanden vereist wat klikwerk en kan enige tijd in beslag nemen. Meer ervaren computergebruikers kunnen het klikwerk beperken door gebruik te maken van plugins zoals bijvoorbeeld uSelect iDownload voor Google Chrome (vergeet echter niet om nog op “Toch downloaden” te klikken in alle automatisch geopende tabbladen).
- Als je dit tot een goed einde hebt gebracht, zouden deze 33 bestanden zich op je harde schijf moeten bevinden, waarschijnlijk in de folder “Downloads”. Controleer of het effectief 33 bestanden zijn.
- Maak een nieuwe folder aan met de exacte (!) naam “Trektellen – herkenning en roepjes – GVDZ” op een locatie op uw computer naar keuze (bvb. in “Mijn Documenten”).
- Verplaats vervolgens alle 33 bestanden naar deze nieuwe folder.
- De tool is nu klaar voor gebruik: open het bestand “INTRO.pptx” in de folder om aan de slag te gaan.
Bent u enkel geïnteresseerd in het studieniveau en niet zozeer in de testniveaus? Download dan enkel bestanden 1 tot en met 3.
Bestand 1: INTRO.pptx
Bestand 2: Met speciale dank aan.pdf
Bestand 3: Trektellen – herkenning en roepjes – studieniveaus.pptx
Bestand 4: Trektellen – roepjes – testniveau 1 – 1.pptx
Bestand 5: Trektellen – roepjes – testniveau 1 – 2.pptx
Bestand 6: Trektellen – roepjes – testniveau 1 – 3.pptx
Bestand 7: Trektellen – roepjes – testniveau 2 – 1.pptx
Bestand 8: Trektellen – roepjes – testniveau 2 – 2.pptx
Bestand 9: Trektellen – roepjes – testniveau 2 – 3.pptx
Bestand 10: Trektellen – roepjes – testniveau 3 – 1.pptx
Bestand 11: Trektellen – roepjes – testniveau 3 – 2.pptx
Bestand 12: Trektellen – roepjes – testniveau 3 – 3.pptx
Bestand 13: Trektellen – roepjes – testniveau 4 – 1.pptx
Bestand 14: Trektellen – roepjes – testniveau 4 – 2.pptx
Bestand 15: Trektellen – roepjes – testniveau 4 – 3.pptx
Bestand 16: Trektellen – roepjes – testniveau 5 – 1.pptx
Bestand 17: Trektellen – roepjes – testniveau 5 – 2.pptx
Bestand 18: Trektellen – roepjes – testniveau 5 – 3.pptx
Bestand 19: Trektellen – roepjes – testniveau 6 – 1.pptx
Bestand 20: Trektellen – roepjes – testniveau 6 – 2.pptx
Bestand 21: Trektellen – roepjes – testniveau 6 – 3.pptx
Bestand 22: Trektellen – roepjes – testniveau 7 – 1.pptx
Bestand 23: Trektellen – roepjes – testniveau 7 – 2.pptx
Bestand 24: Trektellen – roepjes – testniveau 7 – 3.pptx
Bestand 25: Trektellen – roepjes – testniveau 8 – 1.pptx
Bestand 26: Trektellen – roepjes – testniveau 8 – 2.pptx
Bestand 27: Trektellen – roepjes – testniveau 8 – 3.pptx
Bestand 28: Trektellen – roepjes – testniveau 9 – 1.pptx
Bestand 29: Trektellen – roepjes – testniveau 9 – 2.pptx
Bestand 30: Trektellen – roepjes – testniveau 9 – 3.pptx
Bestand 31: Trektellen – roepjes – testniveau 10 – 1.pptx
Bestand 32: Trektellen – roepjes – testniveau 10 – 2.pptx
Bestand 33: Trektellen – roepjes – testniveau 10 – 3.pptx
Ondervindt u problemen bij het downloaden? Indien het gaat om moeilijkheden bij het computergebruik (nieuwe folder aanmaken, bestanden verplaatsen …) is de kans groot dat iemand uit uw nabije omgeving kan helpen. Mochten er zich toch problemen voordoen, neem dan contact op met ons via trektellen.dijleland@gmail.com.
Concept & realisatie: Gert Vandezande
Coördinatie & ondersteuning: Koen Leysen
Met speciale dank aan … zonder hen zou dit werk onmogelijk geweest zijn:
Geluidsopnemers
Maarten Sluijter, Sander Bot, Herman van der Meer, Herman van Oosten, Jelmer Poelstra, JW Poelstra , Thijs Fijen, Jeroen Veeken, Eddy Scheinpflug, Bart Gras, Timo Roeke, Ruud Van Beusekom, Matthias Feuersenger, Alan Dalton, Jarek Matusiak, Terji Kolaas, Piotr Szczypinski, Julien Rochefort, Frank Holzapfel, José Carlos Sires, Krystian Zwolinski, Patrik Aberg, Sonnenburg, Jochen Völlm, Jordi Calvet, Niels Krabbe, Volker Arnold, Albert Lastukhin, M. Hemprich, Paulo Alves, Stuart Fisher, Louis A. Hansen, Uka Paal, Ingar Bringsvor, G. Paulus, Johannes Buhl, Taylor Brooks, Frank Lambert, Juha Onkala, Nils Agster, Krzysztof Deoniziak, Pawet Malczyk, David Darrell-Lambert, Fransesco Sotille, David Thorns, Pascal Christe en Daniel Kratzer.
Fotografen
Ran Schols , Aat Schaftenaar, Arjan Boele, Eduard Opperman, Marc Dijksterhuis, Ruud Bouwman, René Van Rossum, Eddy Vaes, Kees De Leeuw, Jan Erik Kikkert, Adri Clements, Frank Neijts, Daan Drukker, Sjaak Schilperoort, Peter Meininger, Eddy Scheinpflug, Reinier Smabers, Paul Meredith, Clive McCay, Craig Round en Robin Gailly.